Internetforbruget stiger med en hurtigere bredbåndsforbindelse

Fibernetselskabet Waoo har foretaget en undersøgelse blandt sine kunder, som faktisk viser, at desto hurtigere din internetforbindelse er, desto mere data downloader du på internettet. Waoo har undersøgt forbrugsdata fra over 71.000 internetkunder med fibernet, hvor internetforbindelsen har en downloadhastighed på 30 Mbit/s eller derover.

Forbrugstallene viser, at en gennemsnitlig Waoo kunde downloader 60 GB data om måneden. Fælles for alle Waoo’s kunder er, at de er på fibernet. 60 GB om måneden er næsten tre gange så meget som de ca. 21 GB, som en gennemsnitlig xDSL-kunde downloader ifølge TDC. Tallet er naturligvis også væsentligt større end hvad en gennemsnitlig mobilt bredbånd bruger når at downloade på en måned.

Hovedkonklusionen på Waoo’s undersøgelse er ifølge Waoo, at hvis du som bruger får en hurtig fibernetforbindelse, så vil du alt andet lige begynde at bruge internettet mere.

Skal man tage Waoo’s konklusion for gode varer? Nu er der noget i økonomi, der hedder kausalitet – spørgsmålet om hvorvidt det faktum at brugere med en hurtig internetforbindelse downloader mere faktisk er fordi de har en hurtigere internetforbindelse eller skyldes en anden årsag?

En anden logisk antagelse kunne være, at en kunde som bruger internettet meget også til tung datatrafik vil vælge fibernet eller i hvert fald en hurtig internetforbindelse og derfor vil der være mange sådanne brugere i Waoo’s undersøgelse.

Waoo’s tal og konklusioner vil derfor blive gransket yderligere af Professor Lars Dittmann ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og han udtaler i den forbindelse:

”Det er spændende for os at se, hvorledes fiberens øgede kapacitet giver anledning til et andet forbrugsmønster, enten ved at bruget internettet mere, eller ved at bruge andre og mere kapacitetskrævende applikationer. Dette er interessant for eksempel med hensyn til web-tv,som udvikler sig meget i disse år, men også med hensyn til hvordan den bagved liggende infrastruktur – kernenettet – skal udbygges og dimensioneres.”