Sådan finder du det billigste internet

Denne guide hjælper dig med at finde frem til det billigste internet abonnement. I dag er der mange spillere på markedet for bredbånd og mobilt bredbånd. Det har skabt en priskrig, hvor alle kneb gælder, og hvor priserne ligger tæt op ad hinanden. I dag er det derfor mange andre faktorer end alene den månedlige pris på et internetabonnement, som du skal kigge på. Den månedlige pris vil nemlig ofte være næsten den samme.

Sådan finder du billigt internet
Du skal tage højde for en lang række faktorer, som vi gennemgår her. Selvom den månedlige pris måske kan være sammenlignelig mellem flere internetudbydere, så kan der være væsentlige forskelle på abonnementet. Tjek f.eks. hvad du får når det gælder disse faktorer

Internethastighed (download- og uploadhastighed)
Internethastigheden er farten på dit internet. Den bestemmer hvor hurtigt du kan hente data på nettet (download) og hvor hurtigt du kan sende data fra din computer og til internettet (upload). Hvor hurtig en bredbåndsforbindelse, du har brug for er hovedsageligt bestemt af dit internetbehov.

De fleste har mest eller kun brug for en hurtig downloadhastighed, da det er den hastighed, der bestemmer hvor hurtigt du kan surfe på nettet, downloade f.eks. købte pc-spil og streame film, tv og musik.

Uploadhastigheden afgør hvor hurtigt, du f.eks. kan uploade billeder og video til hjemmesider som bl.a. Facebook, sende e-mails mv. Det er de færreste der har brug for en høj uploadhastighed medmindre de gerne vil lave en masse fildeling.

Det er afgørende, når du skal finde det billigste internet, at du sammenligner priser på bredbåndsabonnementer med den samme hastighed. Jo hurtigere en bredbåndsforbindelse er, jo dyrere vil den være. Hvis du vil skifte til en lavere internethastighed hos samme internetudbyder, så skal du ofte betale et gebyr men det er altid gratis at opgradere til en højere internethastighed

Mindstepris over 6 måneder
Dette tal er alle internetudbydere forpligtet til at oplyse, og tallet gør det nemmere at sammenligne priser på bredbånd. Mindsteprisen over 6 måneder omfatter udgifter, som du vil få i løbet af 6 måneder, hvis du bestiller bredbånd hos den internetudbyder dvs. månedlig abonnementspris, oprettelsespris og alle gebyrer etc. Du skal være opmærksom på, at forsendelse ikke er inkluderet i denne pris.

Oprettelsesgebyr på internet
Dette gebyr er steget markant i løbet af den seneste årrække. Det betyder, at det er endnu mere vigtigt at få valgt den rette internetudbyder helt fra starten af, da du ellers skal betale oprettelsesgebyr ved at skifte til en bedre og billigere internetudbyder. Det kan koste alt fra 0 til 400 kr. at oprette et internetabonnement.

Pris på det månedlige abonnement
Dette er beløbet, som du skal betale hver måned i din internetforbindelses abonnementstid. Derfor er det klart den vigtigste pris. Det betyder mindre hvis dit bredbånd var lidt dyrere i oprettelsesgebyr hvis den månedlige ydelse er lavere end på et tilsvarende abonnement med en lavere oprettelsespris. Din internetudbyder kan ikke hæve den månedlige pris i bindingsperioden, når du har købt dit internetabonnement. Prisen vil derfor være den samme i hele bindingsperioden.

Følger der en gratis trådløs router med?
Hvis du gerne vil have trådløst bredbånd i dit hjem, så du kan være på wifi med din iPad, mobiltelefon, laptop og PC, så har du brug for en trådløs router. Hvis du ikke får en gratis trådløs router med dit internet, når du bestiller det, så skal du ud og købe en trådløs router selv. En god trådløs router koster typisk 500 kr. (lad være med at købe en for billig trådløs router, da du så typisk vil opleve udfald og mistet forbindelse når du surfer online på din iPad, mobil etc.)

Hold øje med kampagnerne
Alle internetudbyderne kører jævnligt kampagner for at kapre nye kunder. I kampagnetiden kan du ofte gøre et rigtigt godt køb, når det gælder bredbånd og mobilt bredbånd. Hold derfor øje med kampagnerne og slå til, når de er der. Nogle af de slagtilbud, som man oftest ser i kampagnerne er: Få den første måned til 0 kr., Gratis oprettelse, spar 50% per måned de første 3 måneder etc.

Hvem er billigst på markedet lige nu?
Svaret på det spørgsmål varierer naturligvis, men Telia har generelt haft lave priser igennem en længere årrække. Telia dækker dog ikke hele Danmark mere, da Telia ikke vil betale TDC’s meget høje priser for leje på telefonnettet. TDC har i øvrigt fået for vane at være blandt de dyreste internetudbydere.

Mobilt internet kan være den billigste løsning
Mobilt bredbånd bruger mobilnettet fremfor kabler i jorden. Hvis du bestiller mobilt internet, så får du tilsendt et usb-modem, som du sætter i din computer til at komme på internettet med. Hvis du har bestilt mobilt internet til f.eks. en iPad vil du bare få tilsendt et mikro simkort, da iPad’en allerede har et mobilt modem indbygget.

Mobilt bredbånd kan være meget billigere end almindeligt bredbånd, da du kun betaler for det dataforbrug, som du faktisk har på mobilt bredbånd hvorimod du betaler for at få stillet en hastighed til rådighed på bredbånds uanset om du bruger den eller ej. Hvis du har et lavt internetforbrug (dataforbrug) kan du derfor spare en hel del penge per måned ved at vælge mobilt internet fremfor bredbånd eller fibernet.