Hvad er fibernet

Fibernet er en ny type kabler nemlig lyslederkabler (optisk fiber), som transporterer datasignaler ved hjælp af lys. Et lyslederkabel består af et tyndt glas- eller plasticmateriale, som er omgivet af materiale, som kan spejle helt små lysglimt i lyslederkablets midte. Ved at bruge lys fremfor et traditionelt kobberkabeln (DSL-teknologi), så kan si signalerne transporteres utroligt langt med kun et yderst lille tab af signalstyrke. Fibernettet flytter således signalet med lysets hast, hvilket er langt den hurtigste af de nuværende teknologier.

Kapaciteten i et lyslederkabel til at sende lyssignaler med forskellige bølgelængder, er også med til at gøre det muligt at sende meget mere forskellig trafik. Derfor er der også god plads til en symmetrisk hastighed, altså samme hastighed på download og upload.

Et datasignal fra en computer på internettet er et binært elektrisk signal, og det signal skal selvfølgelig tydes i hver ende af et fiberkabel, så lyssignalet omsættes til et elektrisk signal, som kan læses af en computer. Dette klares af en fiberboks. Fra fiberboksen i dit hjem trækkes så kabler til f.eks. en trådløs router eller en computers netkort etc.

Fibernettet giver dig adgang til den absolut hurtigste bredbåndsforbindelse i Danmark. Igennem fibernettet kan du få 100/100 Mbit/s dvs. med symmetrisk hastighed (lige hurtig upload og download af data – DSL-bredbånd har som regel meget hurtigere download end upload).

Samtidig er du garanteret, at du med fibernet får den hastighed, som du har betalt for. Du slipper for den traditionelle problemstilling med ”op til” en bredbåndshastighed, som vi kender fra traditionelt DSL-bredbånd. På fibernettet er det ligegyldigt, om der er mange andre, der bruger internettet samtidig med dig.

Fiberteknologien er desuden kun i sin spæde opstart, så der er ingen tvivl om, at både hastigheder og muligheder vil udvides kraftigt, efterhånden som udviklingen skrider frem.

For at du kan komme på fibernettet, så er det nødvendigt, at der er kabler, der hvor du bor. Læs vores artikel – kan jeg få fibernet?